Vegetabiliskt garvat läder garvas med växtdelar, exempelvis bark.
För att få ett mjukt och hållbart läder garvas djurhudar, enkelt uttryckt kan processen liknas vid konservering där olika typer av garvämnen används som konserveringsmedel.
Det finns många olika sätt att garva läder, exempelvis med fett, ägg, mineraler, växtdelar och krom.
Idag garvas ungefär 90% av allt läder med tungmetallen krom, en metod som kan innebära stora risker både för människa och miljö, läs gärna mer hos Naturskyddsföreningen.
Enligt Karolinska Institutet lider ca 1% av alla vuxna i Europa av kontaktallergi mot krom.
Vid vegetabilisk garvning används växtdelar som garvämne, exempelvis bark från mimosa och kastanj.
Den vegetabiliska garvningen tar längre tid och blir därmed lädret dyrare men för mig är det viktigt att välja ett material som är så bra för användaren och miljön som möjligt.
Dessutom åldras det vegetabiliskt garvade lädret fantastiskt att arbeta med och får en underbar patina med åren.
Till största del använder jag läder från Tärnsjö garveri, besök gärna deras hemsida för mer information om deras garvningsprocess tarnsjogarveri.com.